piątek, 18 grudnia 2015

Jak urządzić spiżarnię




Spiżarnie stają się coraz popularniejsze i są szczególnie często wybierane przez właścicieli domów wolnostojących. Jednak nie tylko dom jest właściwym miejscem na spiżarnię. Można znaleźć na nią miejsce także w większym mieszkaniu.Spiżarnia powinna znaleźć się jak najbliżej kuchni. To tam przetwarzane będzie wszystko co zgromadziliśmy. Poza tym ważne jest usytuowanie spiżarni w samym mieszkaniu ze względu na temperaturę. Optymalnie w spiżarni powinno być poniżej piętnastu stopni Celsjusza. Nie jest to rezultat łatwy do osiągnięcia w budynkach wielorodzinnych, które są odpowiednio ocieplone i ogrzewane. Spiżarnia w takim wypadku powinna znaleźć się w takim miejscu, aby stykała się ze ścianą krańcową. Najlepszym rozwiązaniem jest też ulokowanie jej od strony północnej, gdzie nie świeci słońce, oraz wieją chłodniejsze wiatry. Pomieszczenie powinno mieć także wentylację, aby nie dochodziło do zastoju powietrza oraz wilgoci. W przeciwnym razie będziemy musieli walczyć z grzybem na ścianach, albo niektóre mniej trwałe przetwory zaczną się psuć.

Dużo łatwiejsze zadanie czeka właścicieli domów, którzy z reguły mają dużą ilość miejsca na eksperymentowanie ze spełnianiem swoich marzeń o własnej spiżarni. Ich lokalizacja w domu musi być zorganizowana w podobny sposób. Różnica polega na tym, że mamy większe pole manewru w domu i można przeznaczyć oddzielnie pomieszczenie na spiżarnię, już na etapie projektowania domu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz